És conegut que les grans multinacionals tecnològiques GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) usen les nostres dades en el seu benefici. Com ho fan? ens proporcionen eines “gratuïtes” a canvi de l’ús de les nostres dades.
En el cas dels centres educatius, no és, ni molt manco diferent. Google posa a disposició de les entitats educatives el GSuite for education, completament gratuït i il·limitat en nombre d’usuaris i dades. El passat 25 de febrer, el diari El mundo en la seva secció de tecnologia va publicar Escándalo en Google: así “espía” a millones de niños en el colegio y en su casa. Això no és d’avui ni molt manco.
Cal dir que la noticia de El Mundo és molt groguenca, com és normal. Google és una multinacional que “juga” amb les dades i la informació de la gent, els seus usuaris. És el seu actiu més preciat. No viuen del cercador, des de fa molts d’anys. Ens ofereixen serveis totalment gratuïts que ens fan molt de servei. Per exemple Cercador, Correu electrònic, Analítica web, servidors DNS, … i la que més benefici els hi aporta, la publicitat.
Per a la publicitat, la informació és poder. Generar anuncis efectius que vagin dirigit a les persones que exactament volem que arribin, la conversió de la publicitat en doblers, és més elevada que els anuncis tradicionals.
D’on treuen la informació? de nosaltres. Per això, els serveis que ens ofereixen la majoria son gratuïts, però amb el cost de les nostres dades.
Anem al quid de la qüestió. Hi ha alternativa a Google? jo crec que, Sí, però, sempre un però, i tendrà cost econòmic.
El que és pot proposar es l’ús de servidors que siguin propietat del centre o directament del Govern/Conselleria i usar programari lliure.
A continuació uns exemples de programari lliure que es poden usar
Exemples: (segur que n’hi ha més, aquests son els que conec)
- Gestió del servidor i instal·lació de programes amb un click, gestió d’usuaris: YunoHost, ispconfig
- Gestió de fitxers en remot: ownCloud o el nextCloud
- Suite ofimàtica: Libreoffice Online o Collabora CODE que, ambdós, es poden vincular amb ownCloud o nextCloud.
- Sistema de blocs: WordPress.org
- Sistema de videoconferència: jitsi.org
Què fa falta? Ser conscients de les nostres dades. Poder gaudir de la sobirania de dades, és més, ser propietaris de les nostres dades. Falta consciència, per part de totes i tots i sobre tot per part de les institucions públiques de l’estat.
Hola,
Afegeix:
JitsiMeet com a sistema de videoconferencia 😉
Sí que és vera! Gràcies! L’afegiré!