Xarxes socials lliures federades

Originalment, internet havia de ser una xarxa descentralitzada a fi de mantenir la seva independència.

Amb l’aparició de les grans empreses d’Internet, aquesta descentralització s’ha vist, bastant, retallada.

Les actuals grans empreses d’internet, GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) s’han fet els seus bastions on estan aglapint la majoria del transit d’internet, vaja que es reparteixen el pastís.

Silos socials

En respecte a les xarxes socials, el principal actor en aquest cas, és Facebook, el qual és la principal xarxa social en aquest moments juntament amb Twitter (Instagram forma part de Facebook). Amb simplement una cerca de facebook per internet, veurem gran quantitat de notícies de rastreig per part de facebook als seus usuaris fins i tot una vegada s’ha sortit de la sessió.

Pràcticament no hi ha (hi havia) opció en el referent de les xarxes socials: o Facebook o Twitter o Instagram. Ara sí.

Xarxes Federades i lliures

Dins els moviments lliures, tan dades com programari, han sorgit ja fa uns anys la proliferació de xarxes socials basades en protocols lliures, per tant interconnectables.

Un bon exemple d’aquestes xarxes és Mastodon. Mastodon és una xarxa social lliure on els seus usuaris, a l’igual que twitter, facebook, youtube… poden publicar missatges, fotografíes, vídeos i seguir i interactuar amb altres usuaris.

El que diferencia Mastodon de la resta de xarxes socials, és que és descentralitzada. Mastodon és basa en la interconnexió de diferents instàncies de l’aplicació, que entendrem com a instancia a servidors executant instal·lacions de Mastodon. Cada instancia és administrada independentment i és federa amb altres a fi d’intercanviar la informació.

Federation is a form of decentralization. Instead of a single central service that all people use, there are multiple services, that any number of people can use.

https://docs.joinmastodon.org/

Per tant cada instancia pot ser connectada (federar-se) a altres o simplement quedar aillada i ser un centre d’intercanvi de dades per a sols un grup de gent.

A continuació, exemples de diferents graus de descentralització.

  • Centralitzades: Twitter, Facebook, Instagram
  • Federades: Email, XMPP, phone networks, physical mail
  • Distribuïdes: BitTorrent, IPFS, Scuttlebutt
Centralitzada, federada, distribuïda font: https://docs.joinmastodon.org/

Hi ha varis protocols lliures i en el cas de Mastodon s’utilitza el protocol d’ActivityPub, per intercanviar la informació, per tan qualsevol aplicació que implementi aquest protocol pot interactuar amb la xarxa.

Tipus de xarxes alternatives a les centralitzades

Per cercar alternatives a les diferents xarxes socials centralitzades a lliures, s’han creat difents projectes i alguns d’ells son interconnectables, ja que impementen el mateix protocol, per tant s’entenen en l’intercanvi de dades. No son tots els que hi ha ni molt manco, sols uns exemples.

Gràcies als protocols lliures

Aquestes xarxes socials es poden donar gràcies als protocols lliures. N’hi ha varis. Una llista dels més coneguts i les xarxes que ho implementen (no tots):

  • ActivityPub: Mastodon, WriteFreely, Peertube, Pleroma, FunkWhale, PixelFeed, SocialHome, Hubzilla, Friendica, Misskey, Plume, …
  • diaspora: diaspora*, SocialHome, Hubzilla, Friendica
  • Zot: Hubzilla, Zap
  • OStatuts: Hubzilla, GNU Social, Friendica, Pleroma
  • DFRN: Friendica

font: https://fediverse.party/

Hi ha més xarxes, la majoria experimentals i amb pocs usuaris, teniu un llistat a https://fediverse.party/en/miscellaneous que descriu quines tecnologies usa i quin(s) protocols desenvolupa.

Com veis és un tema on ens hi podem tirar hores i que és ben interessant.

A continuació deix uns enllaços que poden ser útils per entrar en aquest món de les xarxes socials lliures:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *